2008. augusztus 10., vasárnap

Vitéz László 1




Kemény Henrik

Henrik a család mutatványos bódéjában nőtt fel, a bábos família harmadik generációjához tartozik ifjabb Kemény Henrik és nála egy évvel fiatalabb öccsével, Mátyással. Míg a Papa a színházat vezette és előadott, a mama – Kriflik Mária – volt a pénztáros és ő szabott, varrt, öltöztette a bábokat. Két fiuk a délutáni előadásoknál segédkezett, de szerepeltek is a bábszínházban. Az apja által készített Miki egér marionett figurával gyakorolta a bábozást, ami később három és fél méteres zsinórral felszerelten – már a nagyérdemű előtt táncolhatott. 1931-ben kapta első szerepét egy családi bábelőadáson, az iskolában pótvizsgázó Vitéz Lászlót alakítja. Öccse, az ekkor négyéves Mátyás is szerepet kapott öccse mint Frici pajtás, apukája a Tanító Bácsi volt. 1935-ben faragta ki első figuráját és kapta meg első főszerepét. 1945-ben édesapja munkaszolgálat közben eltűnt, így fia átvette bábszínházát. Amikor a népligeti vurstlit 1953-ban felszámolták, Kermény Henriket is "államosították" (bábjait egy ideig Bálint Endre festőművész műtermében "bújtatta"): ettől kezdve az Állami Bábszínházban lépett fel. Az ő nevéhez fűződik 1955-ben az első vidéki bábszínház megalapítása Győrben. 1964-ben elvégeztették vele a Bábszínészképzőt. Két évtized alatt számos bábot tervezett, és visszatért a vándorbábozáshoz, egy trabanttal kezdte el járni az országot. 1992-ben, az Állami Bábszínház kettéválásakor a Kolibri Színházhoz csatlakozott.

Még több információ: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kemény_Henrik

-----------------
Valaha egy gyermeknapra volt lehetőségem meghívni őt a lakásszövetkezetünk által rendezett össznépi mulatságra. Csodálatos élmény volt.

Nézd meg a folytatást!

3 megjegyzés:

  1. egy alkalommal a Nemzetinél rendezett gyereknapi programban szerepelt...bátorságot merítve odamentem ÍHenrik bácsihoz megköszönni az élményt.....kicsit beszélgettünk is, csodálatos ember :)))

    VálaszTörlés
  2. Gyermek, és azt hiszem egész életemre szóló élményt nyujtott nekünk Henrik bácsi.

    VálaszTörlés
  3. hi girls
    i laike sex cam 2 cam

    amotxalkos@hotmail.com
    cam6-2009@hotmail.com

    VálaszTörlés