2009. február 22., vasárnap

Bifidus essensis és társai (ismertetés a hoax levelekre!)

Már sok helyen olvastam, hogy "A Bifidusz eszenzisz függőséget okoz!"

Pl. itt: http://hirosindex.hu/gastrotour/gasztronomia/valaszolt_a_danone.html

Az általam alább idézett cikk 2004-ben jelent meg. Ebből kiderül, hogy életünk folyamán függünk bizony egészen erősen bizonyos baktériumoktól. Függetlenül attól, eszünk-e élőflórás joghurtot, avagy sem!

-------------------------------------------

Már alig tudja elképzelni napját élőflórás joghurt nélkül? Egészségesen szeretne élni, és ehhez minden lehetséges eszközt felhasználna? Akkor nem árt közelebbről is megismerkedni néhány divatos fogalommal.

Az utóbbi években a reklámok hatására új fogalmak kerültek a köztudatba, amelyek megértésében némi magyarázatra szorulunk: "élőflórás joghurt", "pre-, pro- és szinbiotikumok", "funkcionális táplálékok" - hogy csak néhányat említsünk.
Élelmiszereinkben többféle hasznos, élő vagy élettelen összetevő is megtalálható, amelyek segítséget adnak az egészség megőrzéséhez vagy visszanyeréséhez. Nézzük meg őket közelebbről is!
A probiotikumok "élő" élelmiszer-alkotórészek, amelyek jótékony hatással vannak az ember egészségére, leggyakrabban a Laktobacillus és Bifidobaktérium csoportba tartozó baktériumok, élesztőgombák képesek a betegséget okozó baktériumok elszaporodását, méreganyag-termelését megakadályozni, az immunrendszert serkenteni, szerepük van fertőzések megelőzésében. Tejtermékek (élőflórás joghurtok), húsáruk, italok, általában az úgynevezett fermentált élelmiszerek (pl. savanyított tejtermékek) tartalmazzák.
A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre a tápcsatorna felső szakaszában előforduló emésztőenzimek nem hatnak, így a vastagbélbe eljutva kedvező életfeltételeket nyújtanak a bélben található egészségvédő mikrobák szaporodásához (ilyenek például az úgynevezett oligoszacharidok és a laktulóz). Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is (inulin) megtalálhatók.
A szinbiotikumok olyan alkotórészek, amelyek kombinálják a probiotikumokat és a prebiotikumokat. Ezek leginkább tejtermékekben fordulnak elő.

Funkcionális élelmiszerek
E három élelmiszer-összetevő a funkcionális - bélflórát kedvező módon változtató - élelmiszerek körét alkotja. Ezekre minden életkorban szükségünk van, így a csecsemőtáplálás során is. Az anyatejben levő prebiotikumok (oligoszacharidok) oldott rostokként a vastagbélbe eljutva az egészségvédő baktériumok anyagcseréjét segítik elő, a betegségokozók számát csökkentik. Hozzájárulnak a csecsemő immunrendszerének éréséhez, a szív-érrendszeri betegségek, allergia, csontritkulás, tumorok megelőzéséhez. Elősegítik a vastagbelet tápláló rövid láncú zsírsavak termelődését, és ezzel a bél immunológiai érését is. Nem csoda hát, hogy a szoptatott csecsemők kevesebb fertőzést kapnak el, a tápszerek prebiotikum-kiegészítésével pedig a babáknak az anyatejeshez csecsemőkéhez hasonló, lágy székletük lesz. Prebiotikumok természetes forrásai még a fokhagyma, hagyma, cikória, bab, borsó, articsóka, póréhagyma, gabonafélék.
Az anyatejjel táplálkozó csecsemőkben főként Bifidus és Laktobacillus baktériumok szaporodnak el szemben a tápszerrel, illetve vegyesen táplált csecsemők bélrendszerével, ahol a betegséget okozó baktériumok túlsúlya alakul ki. Egyes megfigyelések arra utalnak, hogy ha ezeket a probiotikumokat visszatelepítjük, gyógyhatást érhetünk el számos betegségben, például laktózérzékenységben, hasmenésben, gyulladásos gyomor- és bélbetegségekben, az allergia és a fogszuvasodás megelőzésében.
Nemcsak marketingfogás!
Így érthető, miért is tulajdonítanak nagy jelentőséget az élőflórás élelmiszereknek, tápszereknek, valamint, hogy kiemelten kell kezelnünk őket táplálkozásunkban. Mivel tartósan nem telepszenek meg az emésztőtraktusban - élettartamuk legfeljebb néhány hét - egészségmegőrző hatásuk tartóssága érdekében rendszeresen kell fogyasztani őket, ezáltal az egészséges emésztés, természetes védekező képesség végigkísérhet bennünket egész életünk folyamán.

Szerző: Pilling Róbert Forrás: HáziPatika.com Megjelent: 2004. június 19.
http://www.hazipatika.com/articles/Bifidus_essensis_es_tarsai?aid=20040614151957

17 megjegyzés:

  1. Sosem értettem meg, hogy miért kell ijesztgetnünk magunkat és másokat.

    Szeretünk félni és felháborodni?

    VálaszTörlés
  2. És eztán sem fogod érteni, mint ahogy én sem értem.

    VálaszTörlés
  3. A szöveg annyira aranyos volt. Szinte hitelesen tudományos :P
    Valahogy így kezdődött: Brit és amerikai tudósok egymástól függetlenül jutottak arra az eredményre,.........

    Kíváncsi lettem volna kik azok a brit és amerikai tudósok, és hol publikálták az eredményeiket. Nekem a gugli a barátom, de ebben az esetben sehová nem mutatott, csak a hoaxokra.

    Aztán orvosokra hivatkozik, de szintén semmi találat.....

    VálaszTörlés
  4. Azért olvasgatok még...

    Idézet a Tékozló Homár egyik kommentjéből:
    http://homar.blog.hu/2009/02/19/bifiduszfuggo_egerek_a_hipervicces_lanclevelben?fullcommentlist

    "A National Healthcare kutatói patkánykísérletek során kizárólag Bifiduszos joghurtot etettek az egerekkel. Amikor a joghurt adagolását teljesen abbahagyták, az egerek idővel láthatóan egyre idegesebbek lettek, kis mancsukat könyörögve nyújtogatták a Bifiduszos tálka felé. Négy hét után
    már egy patkány sem volt közülük életben."

    Tehát, ha a kísérlet során a pockok KIZÁRÓLAG bifiduszos cuccot ettek, semmi mást. Mikor már nem kaptak SEMMIT, naná, hogy könyörögve nyúltak a kaja felé. De nem kapták meg. Ezért éhen haltak, és a sok tudós meg csodálkozik, hogy megdöglött mind."

    VálaszTörlés
  5. A HOAX egyik klasszikus ismertetőjegye. Mennyire elegem van ezekből. Jó ideje, azoknak akiktől hasonlókat kapok küldök egy válaszlevelet, megtűzdelve hivatkozásokkal. Szinte minden levélre rá lehet találni, HOAXokat gyűjtő honlapokon, ahol részekre szedik, és rámutatnak a nevetségességükre.
    Idáig eredménytelen a vállalkozásom, akinek erre hajlama van, semmiből sem tanul.

    VálaszTörlés
  6. Az haggyán, ám olvastam eme levelet különféle blogokban, ahol magukat értelmesnek tartó emberek bólogattak nagy serényen, hogy "milyen igaz". Még az sem tűnt fel nekik, hogy a patkánykísérlet során egerek pusztultak el, vagy fordítva.

    Igazán egyetlen helyen, a Tékozló Homárban lehetett olvasni egyértelmű röhögést a hír olvastán. (Lehet, azok a kommentelők okosabbak mindnyájunknál?)

    VálaszTörlés
  7. Mégha csak ilyenek lennének.....
    De az borzasztó, hogy emberekkel, gyermekekkel teszik ezt, emberi jogokat sértve :
    - beteg a gyermek,
    - halálos beteg a gyermek....
    - eltünt a gyermekem....
    és ömlenek a levelek.
    Én utána szoktam járni, bizony van, hogy igaz, de a legtöbb hoax-os levél.
    Sok-sok órát töltöttem azzal, hogy egy Édesapa levelét elküldjem azoknak, akik e-mailben írosgatták nekem is, hogy vért kell adni.
    Az a család soha nem volt beteg, egy rosszakarójuk indította útnak a levelet, valóságos e-mail és telefonszámmal.

    Még Melbourne-ből egy elveszett lány keresését állítottam (?!) le - felhíva onnan az Országos Rendőr Főkapitányságot. (persze, közben lenyomoztak, és nem nagyon értették, hogy Melbourne-be hogyan került ez a hír :
    - hát elmondtam, hogy egy lelkészfeleség vagyok, és egyáltalán nem szeretem, ha az igazságtalanság történik, és az emberek átverik egymást, sőt zaklatnak egy családot egy igen komoly váddal.

    Milyen jó lenne, ha JÓ HÍRT terjesztenénk :-)
    Vajon ilyen dolgokkal mennyi időt töltünk ?!

    VálaszTörlés
  8. Véradásra buzdító levél kapcsán első lépés megnézni az Országos Vérellátó Szolgálat honlapját, ahol tájékozódni lehet az aktuális helyzetről.
    http://www.ovsz.hu/hu/,
    és itt van témával kapcsolatos sajtóközleményük is.
    http://www.ovsz.hu/hu/sajto1verhiany

    VálaszTörlés
  9. :))
    Kedves Nezsu !
    "Már sok helyen olvastam, hogy "A Bifidusz eszenzisz függőséget okoz!" Ez már a múlté.... A manapság reklámozott termék már "Bifidusz aktireguláriszt" tartalmaz... Pedig ugyan az a ( most ne mondjak saját váleményt róla ) Danon termék. Viszont a hangzatos áltudományosság valóban csak marketing .

    VálaszTörlés
  10. Kedves Gabi!
    Az a levél pedig egy óriási marhaság :)
    Ellenőrízhetetlen állítások tömkelege, amelyek még a tudományosság látszatát is kerülik. Viszont arra jók, hogy ijesztgessék az emberekete. Mi célból?

    VálaszTörlés
  11. Túúdom, csak arra akartam utalni, hogy a reklámokban meg mindenféle tudományosnak tűnő magyarázatokkal akarják az eladásokat fokozni :))

    Már a bifidusznál kiverte a biztosítékomat :))))

    VálaszTörlés
  12. Az a baci ott lakozik benned kisbaba korod óta .

    Sőt minden joghurtban ott lakozik a törzs valamelyik ága.
    Sőt! Valóban függőségben vagyunk vele, mert, ha nem lenne bennünk, emésztési problémáink lennének.

    Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nem kell minden szamárságot elhinni. A levélben említett joghurt semmivel nem károsabb, mint bármelyik másik.

    VálaszTörlés
  13. A körlevélmanó sosem alszik :) De ez már nem az első "hadjárat" a Danon ellen.

    VálaszTörlés
  14. Van ennél "szebb" körlevél is, de azzal nem sok kedvem van foglalkozni :)

    VálaszTörlés