2011. március 3., csütörtök

Tévhitek a magyar államadósságról

http://www.fn.hu/makro/20110302/tevhitek_magyar_allamadossagrol/

3 megjegyzés:

  1. Sajnos a cikkbe néhány újabb tévhit csúszott be.
    1.Ugyanis valamely év államháztartási hiányának nagyságát az akkor felvett hitel csökkenti, mivel azt bevételként veszi figyelembe. A szerző nem tér ki az adott időszakban felvett hitelekre, de a privatizációs bevételekre sem. Így akár semmit, de sokat is jelent az, hogy Medgyessy a költségvetést mennyivel vette át és mennyivel adta át.
    2. Az, hogy mit neveznek meg a hitelfelvétel indokául, még nem biztosíték arra, hogy valóban abból a célból volt rá szükség. A költségvetésben csak adminisztrativ kérdés, hogy az egyes kiadások milyen bevételekkel vannak lefedve.

    VálaszTörlés
  2. "És végezetül: igenis szükséges lenne adósságszolgálatunk könnyítéséről, mérsékléséről tárgyalásokat kezdeni az IMF-fel. Ha már elmulasztottuk a kedvező történelmi pillanatban, a rendszerváltás idején, húsz évvel ezelőtt. Az elmúlt húsz évben 70 ország kapott jelentős adósságelengedést, átütemezést, stb., például Lengyelországnak hétmilliárd dollárnyi adósságát írták le. Persze ma az adósságszerkezet miatt nehéz helyzetben vagyunk, de az IMF-et többek közt éppen ilyen problémák megoldására (kormányok átmeneti likviditási gondjainak áthidalására) hozták létre 1944 októberében Bretton Woodsban…"
    Érdekes, hogy ez a rész a Jobbik programjának része.

    VálaszTörlés
  3. halaszb
    Tudod, hogy nem szimpatizálok a jobbikkal (sem), de normális felvetéseket maximálisan támogatok, bárki is veti fel azokat.
    Bár szerintem 20 évet késtünk.....

    VálaszTörlés