2011. március 3., csütörtök

Egy elkeseredett tűzoltó nyílt levele...

http://htfsz.hu/hirarchivum/115-hirek-2011-marcius/767-egy-elkeseredett-tzolto-nyilt-levele

4 megjegyzés:

  1. Nem értem a felháborodást, eddig hol éltek?
    Már a rendszerváltás is egy társadalmi szerződés felrugásával kezdődött. Akkor a korábbi alkotmányt a társadalom megkérdezése és elfogadtatása nélkül teljesen átszabták. Ennek része volt pl. a lakáshoz és munkahelyhez való jog mevonása.
    Ezután következett a lakáshitelek korábbi fix 2-3 %-os kamatának mozgóra való változtatása, a hitelszerződések egyoldalú megváltoztatásával.
    Az elmúlt 20 év gyakorlatilag a társadalmi és magánjogi szerződések egyoldalú megváltoztatásának jegyében telt el. A mostani kormány pedig az utolsó még megmaradt társadalmi szerződéseket rúgja fel.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de ez nem a rendszerváltás után, hanem előtt/alatt következett be. 90-ben vállaltam át az előző tulajdonos hiteleit, amelyet én már bankkölcsönnel tehettem volna, de az előző tulaj aláírta a váltásról szóló beleegyező nyilatkozatot; s ezért nekem már csak a féladósságát kellet átvállalnom.

    VálaszTörlés
  3. Idézet az 1990. évi CIV. törvényből:

    "HATODIK RÉSZ

    A LAKÁSCÉLÚ KÖLCSÖNÖK KAMATAIRÓL

    64. § (1) Azoknak a kölcsönöknek a kamata, törlesztőrészlete és az adósság összege, amelyeket az Országos Takarékpénztár vagy a takarékszövetkezet az 1988. december 31-e előtt hatályban volt jogszabályok alapján lakásépítés, lakásvásárlás vagy egyéb építési munkák céljára nyújtott, az adós választása szerint 1991. január 1. napjától kezdődően a 65. vagy a 66. § rendelkezései szerint változik meg.

    (2) Az adós a kölcsönt nyújtó pénzintézet felszólítását követő 30 napon belül nyilatkozhat, hogy a kölcsön törlesztését a törvény 65. vagy 66. §-a alapján kívánja-e teljesíteni. Amennyiben ilyen nyilatkozatot határidőben nem tesz, úgy a kölcsön törlesztését a 65. §-ban foglaltak szerint kell megfizetni.

    65. § (1) A 64. § (1) bekezdése szerinti kamatmentes vagy évi 3,5%-ot meg nem haladó kamat mellett nyújtott kölcsön kamata egységesen évi 15%-ra változik.

    (2) Az (1) bekezdés szerinti célra nyújtott 3,5%-nál magasabb és nem változó kamatozású kölcsönök kamata 1992. január 1-jétől évi 15%.

    66. § (1) A 64. § (1) bekezdése szerinti:

    a) kamatmentes vagy évi 3,5%-ot meg nem haladó kamatozású kölcsönökre az 1991. január 1. napján fennálló és nem fizetési késedelemből eredő tőketartozás felét;

    b) az évi 3,5%-nál magasabb mértékben megállapított és nem változó kamatozású kölcsönökre az 1992. január hó 1-jén fennálló és nem fizetési késedelemből eredő tőketartozás egyharmadát az állam elengedi.

    (2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott csökkentett kölcsönökre 1991. január 1-jétől; a b) pontban meghatározott csökkentett kölcsönökre pedig 1992. január 1-jétől a lakáscélú bankkölcsönök mindenkori kamatát kell megfizetni.

    67. § (1) A kamatmentes és 1-3,5%-os kamatozású kölcsönök törlesztésére 1991. évben egységesen havonta 1500 forinttal többet kell megfizetni, mint a kölcsönszerződésben meghatározott havi törlesztőrészlet.

    (2) Ha az (1) bekezdés alapján megállapított törlesztőrészlet nem nyújt fedezetet az esedékes tőkehányad és a 65. §-ban vagy a 66. §-ban meghatározott kamat megfizetésére, úgy a fedezetlen kamathányadot továbbra is a költségvetés viseli.

    (3) Ha az (1) bekezdés alapján megállapított törlesztőrészlet magasabb, mint az esedékes tőkehányad és a 65. §-ban vagy a 66. §-ban meghatározott kamat összege, úgy a különbözet a tartozást csökkenti, a törlesztési idő ennek arányában rövidül meg.

    68. § A kölcsönszerződés kezese az eredeti szerződésben foglalt feltételek szerint felel a kölcsön visszafizetéséért, a szerződés egyéb feltételei nem változnak.

    Hatálybalépés

    69. § E törvény a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 23. § (1) bekezdés és a 60-63. §-ok kivételével 1991. január 1. napjától kell alkalmazni."

    VálaszTörlés
  4. Köszi...
    a lényeg, hogy nekem a fele lett a kölcsöntartozásom

    VálaszTörlés