2011. március 8., kedd

Nyílt levél Szájer József Európai parlamenti képviselõhöz - BELFÖLD - NÉPSZAVA online

http://www.nepszava.hu//articles/article.php?id=402149
Egy hozzászólás:
A levélllel kapcsolatban felvetődik:

1.Milyen hatással bírhat a levélre visszaküldött válaszok az "új" Alkotmányra?
2.Kinek a döntése alapján(itt azért azonnal felvetődik a kormányfő felelőssége) és kik nyomtatták ki,és mennyibe került a 8 millió levél az adófizetőknek?
3.Milyen nemzeti konzultáción alapulhat egy "levelezéssel hitelesített" alkotmány?
4.Mennyiben legitimizálja és teszi nemzetivé az új alkotmányt egy pártalkotmány elfogadása,mely mögött nem áll nemzeti konzultáció és megerősítés?
5.Ha szinte valamennyi politológus,alkotmányjogász, az alkotmányhoz valamelyest is értő azt mondja,hogy nincs alkotmányozási kényszer, akkor miért kell új alkotmányt alkotni?
6.Minden nemzet mely alkotmánnyal rendelkezik, az alkotmányát amennyiben azt demokratikusan kívánja megalkotni, hosszú alkotmányozási procedúra keretében,több lépcsőben, és több módozat ismertetésével,konzultációkon keresztül és széles támogatottsággal fogad el.A jelenlegi alig egy hónapos időszak altt "összecsapott" veszekedős alkotmány megfelel-e a demokratikus elveknek, a népképvisleti és nemzeti konzultáción alapuló.széles tömeg álltal támogatott normáknak?
7.Mi történik akkor,ha az utolsó kérdésre egyszerűen a többség azt a választ adja,hogy halasszák el az alkotmányozást,azt megfelelő előkészületek után terjesszék társadalmi vitára,majd figyelembe véve minden érdkelt véleményét,olyan alkotmányos szövegelőterjesztést tegyenek,melyet a társadalom többsége támogat,és népszavazással is megerősítt?
8.Mi történik akkor, ha az utolsó kérdésre un. "kifejtős választ" adnak a választópolgárok,és több olyan javaslattal állnak elő,mely befolyásolhatja az új(már megszavazott részeket is) alkotmány teljes szerkezetét,alap eszmeiségét-filozófiáját,kihirdetésének és módjának,változtathatóságának időpontját és jogusultjait?
9.Ki vállalja a felelősséget az új alkotmány esetleges anomáliájaiért, nehézkes alkalmazhatóságaiért,törvénytelenségeiért, és azok milyen szankcióra számíthatnak?
10.Kik és milyen törvényi normakontrolt alkalmaztak az új szövegezésekkel kapcsolatban?
--------------
És még egy hozzászólás:
Az eddig felvetettekhez hozzátennék még egy kérdést: Mennyibe került a Magyar Köztársaságnak, hogy a KEKKH levelet küldött kb. 8 millió állampolgárnak, egy nem létező szervezet, a "Magyarország Kormánya" felkérésére?
Ha ennyire alkotmányozni akarnak, akkor tessék betartani az alkotmányos szabályokat! Nálunk egyelőre a Magyar Köztársaságnak van Kormánya...
Ja és még egy kérdés: a kérdőívet megkapták azok is, akik el vannak tiltva a közügyektől?
Mert az alkotmányozás igencsak közügynek tűnik...

12 megjegyzés:

  1. Mi tegnap kaptuk meg a kérdőívet. Holnap már be akarják terjeszteni az OGY-nek a tervezetet. Még az elvi lehetősége sincs meg, hogy a véleményünket figyelembe vegyék.

    VálaszTörlés
  2. Ez csak a valódi nemzeti konzultáció és a népszavazásra bocsátás megkerülésére jó.
    Már a kérdések is valójában lényegtelenek vagy szájbarágósak.
    Az igazi kérdéseknek valahogy így kellene kinézni:
    http://halaszb.multiply.com/journal/item/189

    VálaszTörlés
  3. A visszaküldetlen kérdőíveket március 20-án lelkes civilek gyűjtik!
    Csak azért, hogy ne tudja a kormány azt hazudni: a 8 millióból 7 millió egyetért!

    VálaszTörlés
  4. És akkor mi van, ha azt írom, hogy "Legyen benne az új alkotmányban: Ilyen semmitmondó levelekkel az adófizetők pénzén ne zaklassanak! Ha valaki tényleg kíváncsi a véleményemre, azt kérdezze meg a saját zsebére feladott magánlevélben!"
    Egyébként gondoltatok arra, hogy mennyibe kerül ez nekünk? Az összes papírunkat le kell cserélni, ha a Magyar Köztársaság helyett Magyarország lesz a hivatalos neve kicsiny hazánknak!

    VálaszTörlés
  5. Miért nem értitek meg, hogy a Magyar köztársaság elnevezés nem illik bele Orbán szlogenjébe (Hajrá Magyarország, hajrá magyarok).

    VálaszTörlés
  6. A levelekre gondoltam csupán! )))

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen, most már értem!
    Csak az a baj, hogy a Magyarország földrajzi megnevezés. (Vagy egy Köztársaságban demokráciának kellene lennie?)
    A levelek lehet, hogy "csak" annyiba kerültek, amit természetesen közösen fizetünk, mint a pénzek cseréjét is.
    Az iratainkon is szerepel a Magyar Köztársaság, azok cseréjét viszont mindenki maga fizeti, nem szólva az ügyintézéshez szükséges rengeteg időről!

    VálaszTörlés
  8. Azt fizesse az, aki változtat rajta!

    VálaszTörlés
  9. Bármelyik politikus fizeti, az a mi adónkból megy!

    VálaszTörlés