2008. május 13., kedd

Konrad Lorenz.

Rating:★★★
Category:Other
Konrád Lorenz (1903–1989) nyolc, egymástól megkülönböztethető, bár szoros összefüggésben lévő folyamatot taglalt, amelyek az emberiséget bukással fenyegetik:

1. A föld túlnépesedése miatt az emberiség összezsúfolódik és a szűk tér agressziót vált ki.

2. A természetes életteret elpusztítjuk és környezetünk lerombolásával megfosztjuk magunkat a teremtés szépségének és nagyságának tiszteletétől.

3. Az önmagunkkal folytatott versenyfutásban a technológia fejlesztése egyre inkább saját pusztulásunk árnyképét vetíti előre.

4. Az érzelmek és indulatok eltűnnek az elpuhulás, a technológia előrehaladása következtében. Eltűnik az emberek képessége a keserves erőfeszítéssel leküzdve elérhető örömök átélésére.

5. Az emberiség genetikailag széthullik. A modern civilizációban a természetes igazságérzet és néhány jogi tradíción kívül nincs olyan tényező, amely szelekciós nyomást gyakorolna a szociális viselkedésnormák fejlesztésére és megőrzésére.

6. Leromboljuk a tradíciókat és eljutunk odáig, hogy a fiatalabb generáció nemcsak azonosulni nem tud az idősebbel, de azt kulturális értelemben sem képes megérteni.

7. Az emberiség egyre inkább dogmásítható. A közvélemény-kutatás, a reklámtechnika és az ügyesen irányított divat a vállalkozókat és a funkcionáriusokat egyaránt segíti a tömegek feletti hatalom gyakorlására.

8. Az atomfegyverkezés veszélyekkel fenyeget, de azokat könnyebb el-kerülni, mint az előző hét folyamatból fakadókat.

Ez még az előzőből kimaradt. Kiderül belőle, hogy a veszélyben lévő fajok között önnön hibájából ott az ember is!!!!!!

6 megjegyzés:

  1. Uff! Hát nem értek vele sok ponton egyet, hiszen az 1. pl. kioltja a 4.et.
    Az optimális biológiai környezetet fenntartja a gazdagabb réteg akár erőszakkal is, mert ő élni akar. Persze először eljut az első kisebb katasztrófákig, mire észbe kap.
    Van egy olyan része az emberiségnek... legalább a fele, aki forradalmi szemléletű és ezt akár a tradíciók újrateremtésében is kiéli...
    Elemezgethetnénk, de én valódi veszélyt a 4. második felében és a 8.-ban látok...

    VálaszTörlés
  2. Hát nem tudom, az 1. pontot patkányokon "vizsgálták"... de ha megnézel egy zsúfolt várost... háááát

    VálaszTörlés
  3. Nekem is az 1. és 4. pont ellentmondása szúrt rögtön szemet. (De nem is a hosszútávú prognózisaiért kapott Nobel-díjat, hanem az etológiai munkásságáért.)
    Ha valaki még nem olvasta volna az Ember és kutya c. könyvét, javaslom, olvassa el. Nagyon olvasmányos, nagyon szórakoztató.

    VálaszTörlés
  4. Az igaz, csak az egyesben agressziót ír, a 4.ben meg érzelmi eltunyulást. Bár mindkettő fennáll, csak tán nem egyszerre...

    Az Ember és a kutya c. könyve tényleg nagyon jó!:))

    VálaszTörlés
  5. Kedvencem Lorenz :)
    Minden magyarul kiadott könyvét olvastam

    VálaszTörlés
  6. A Mentsétek meg a reményt interjúkötetet olvastam, elég lehangoló volt.

    VálaszTörlés