2009. június 12., péntek

Milyen vegyész volt Sherlock Holmes?

James F. O'Brien
Az elsõ Sherlock Holmes-történet, a Skarlát tanulmány, 1887-ben jelent meg, de tekintélyes kiadók még most is publikálnak Sherlock Holmes-folyóiratokat, húsz éve állították össze az Encyclopedia Sherlockianát, és még mindig érkeznek segítséget kérõ levelek a Baker Streetre. 
Sherlock Holmes logikus következtetései az elsõ perctõl kezdve szórakoztatják az olvasót. Dr. Watson így emlékezik vissza meg-ismerkedésükre: "– Hogy van, uram? – kédezte Sherlock Holmes, s úgy megszorította a kezemet, hogy ekkora izomerõt ugyan ki nem néztem volna belõle. – Amint látom, ön Afganisztánban járt?... – Hogy a csudába találhatta ki ezt? – kérdeztem álmélkodva" (A brixtoni rejtély). Holmes csak két hónap után magyarázza el gondolatmenetét: "Itt van ez a gentleman, aki orvos, de a külseje, tartása katonás. Világos tehát, hogy katonai orvos. Trópusi vidékrõl kellett jönnie, mégpedig nem is nagyon régen, mert az arca nagyon lesült, pedig bõrének természetes színe nem lehet a barna, mert a haja és a bajusza szõke. Beteg volt, és sok bajon eshetett át: ez látszik az arcán és az egész alakján. A bal karja megsebesült, mert mereven és szokatlan módon tartja... Melyik trópusi országban szenvedhetett sokat egy angol katonaorvos?... Világos, hogy csak Afganisztánban" (A brixtoni rejtély). Watson késõbb így jellemzi lakótársát: "Tökéletes volt mint okfejtõ és oknyomozó masina; mûvészi fokon mûvelte a mesterségét" (
Botrány Csehországban). 

A tökéletes masinát Arthur Conan Doyle találta fel.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon sok krimit olvatam. Sherlock Holmes történetei viszont nem a ponyva kategoriába tartozik. Nehéz letenni a könyvet,mert leköti az olvasót, és a végén nem is gondolná az ember, hogy ki a tettes.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van, s lám, én hol találtam rá egy tanulmányra? Egy tudományos folyóiratban :D

    VálaszTörlés
  3. A megoldandó rejtély:
    mit kereshetett Zsuzsa egy kémiával foglalkozó tudományos folyóiratban?

    VálaszTörlés
  4. Alma!
    Ez nem rejtély! Csak kedves "barátaink" számára" :)))))

    VálaszTörlés
  5. ...Nezsukam , hat angol vegyesz :)))

    VálaszTörlés
  6. Nem mellesleg!
    Egyetlen ember volt, aki szerette volna végigolvasni a cikket, s jelezte azonnal, hogy a megadott link nem jó :P

    Köszönöm neki!

    Javítottam, akit mégis érdekel, az elolvashatja már végig....

    VálaszTörlés