2008. október 25., szombat

A világ egyik legkedvesebb állata :)))))




ELŐBB OLVASD EL A SZÖVEGET!!!!!

A csatolt videón ezüstszínű karikákkal játszó delfinek láthatók. A delfinek rendelkeznek avval a képességgel, hogy a víz alatt maguk hozzák létre az említett karikákat, melyekkel aztán játszhatnak. Nem lehet tudni, miként sajátitják el ezt a képességet, vagy talán eleve evvel a tudással születnek.

Mintha csak ez varázslat lenne, a delfin a fejével egy hirtelen mozdulatot tesz, és máris egy ezüstös gyűrű jelenik meg az orra előtt. Ez a gyűrű egy homogén, fánk formájú, mintegy 60 cm átmérőjű buborék, amelyik még nem emelkedik a víz felszínére. Függőlegesen állva a vízben az említett buborék olyan, mint egy láthatatlan dimenzióba nyíló mágikus átjáró. Ilyenkor aztán a delfin egy kisebb ezüstös „fánkot”, szakit ki az eredeti nagyobból. Ezt a buborékot megfigyelve a delfin kiragad belőle egy darabkát, ami azt eredményezi, hogy a kis gyűrű ezernyi apró buborékra szétesik, melyek aztán a víz felszíne felé törnek. Néhány pillanat múlva a delfin egy újabb gyűrűt készít, hogy tovább játszhasson. Úgy tűnik, létezik egy önálló mechanizmus a kis gyűrűk előállítására, ezeket a delfin fejének hírtelen mozdulatával hozza létre.

Vajon miként hozzák létre a delfinek ezeket az ezüst gyűrűket? Van olyan magyarázat, ami szerint ezek a gyűrűk lényegében apró légörvények. Gyorsan haladva és fordulva a delfin hát-uszonyának csúcsa a vízben pörgő láthatatlan örvényeket hoz létre. Amikor a delfinek megszakítják az ilyen vonalakat, akkor e vonalak végei zárt gyűrűvé kapcsolódnak össze. Az örvény magja körüli folyadék magasabb sebességének hatására az örvény nyomása kisebb, mint a távolabb keringő folyadéké. A gyűrűkbe a delfinek légzőnyílásából útjára engedett buborékok injektálják a levegőt. A vízörvények energiája elegendő ahhoz, hogy néhány másodpercnyi játékidőt biztosítsanak, amíg megakadályozzák, hogy a buborékok emelkedni kezdjenek.

4 megjegyzés:

  1. ...ez nagyon érdekes...
    Csodálatos lények, régebben azt mondtam, hogy addig nem halok meg, amíg nem fogok úszkálni delfinekkel...már látom nem lesz belőle semmi, no nem az úszás tudása hiányzik és nem is a kedv.... :) :(

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a Delfineket, csodàlatosak ök maguk is, és àmulatba ejtenek az intelligenciàjukkal. Olvastad Merle àllati elmék cimü könyvét? Zseniàlis! Köszi hogy feltetted!

    VálaszTörlés
  3. Szívesen

    Igen olvastam, s olvasása után lett Merle az egyik kedvencem.

    Zizukám.... tiszta szívemből kívánom, hogy úszkálj velük. Megérdemlik :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt eddig nem tudtam, de, hogy csodálatos élőlények az bíztos. Köszi, nagyon klassz.

    VálaszTörlés