2010. október 20., szerda

atv.hu - Kósa Lajos: miért rossz a magánnyugdíjpénztár?

http://atv.hu/video/video-2038_kosa_lajos

24 megjegyzés:

  1. Én már elmondtam a véleményemet. :)

    VálaszTörlés
  2. Sajnos kénytelen voltam megosztani Kósa hablatyolását

    VálaszTörlés
  3. Számomra sem volt túl meggyőző polgármester úr.

    VálaszTörlés
  4. Igazán tapintatosan fogalmaztál. :)

    VálaszTörlés
  5. Megpróbálom megérteni és tiszteletben tartani a gondolatait. Erről van szó mindössze. :-)

    VálaszTörlés
  6. Sajnálatos módon a gondolatai nem fedik le a lényeget, remek maszatolás, és az be is dől ennek, aki nincsen tisztában a magnyugdíjpénztár lényegével. Mérhetetlenül bosszant például, hogy elsikkad az a komoly előnye, pedig annak idején sokan ezért léptek be, mert örökölhető. Végre Kálmán Olga szóba hozta. Kiváló mintapéldája ez a riport, hogy hogyan nem válaszol valaki egyenesen a logikusan feltett kérdésekre.
    Nesze neked öngondoskodás, polgári gondolkodás és stb. A Fidesznek nincsen szüksége polgárokra. Nevet kéne változtatnia.

    VálaszTörlés
  7. lassan lehetne Ödesz, legalább a "fiatal"-t vennék ki a nevükből :)

    VálaszTörlés
  8. Az nem oszt nem szoroz, de a Polgári Szövetség elnevezés egyre kacagtatóbb.
    De ez inkább sírva-vigadás.

    VálaszTörlés
  9. "A magánnyugdíjpénztárak első negyedévi átlaghozama 6,6 százalék, az önkéntes nyugdíjpénztáraké 5,86 százalék volt, ami kiemelkedősen magas"
    http://privatbankar.hu/nyugdij/legfrissebb/hirek
    Ennyit Kósa úr "pontos" megfogalmazásáról!

    VálaszTörlés
  10. Igen. Teljesen érthető és világos az okfejtésed.
    Valóban választ vár az a kérdés, hogy akkor akarja e az állam az öngondoskodást vagy nem. Szerintem óhaj szintjén jelen van ez a szándék, csak az a baj, hogy olyan nagy az állam kasszájában a pénzhiány, hogy bár érti és elfogadja az elvet, hogy szükség van (lenne) az ilyen fajta öngondoskodásra amelyet a magánnyugdíjpénztárok révén meg lehetne valósítani, de a jelenlegi gazdasági, pénzügyi lehetőségek nem teszik ezt lehetővé. Minden fillére szükség van ahhoz, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható legyen. Szükség van a jelenleg aktív dolgozóktól levont járulékokra is ahhoz, hogy a nyugdíjak minden hónapban kifizethetők legyenek úgy, hogy máshonnan ne kelljen pénzt elvonni, átcsoportosítani.

    VálaszTörlés
  11. Igen. Teljesen érthető és világos az okfejtésed.
    Valóban választ vár az a kérdés, hogy akkor akarja e az állam az öngondoskodást vagy nem. Szerintem óhaj szintjén jelen van ez a szándék, csak az a baj, hogy olyan nagy az állam kasszájában a pénzhiány, hogy bár érti és elfogadja az elvet, hogy szükség van (lenne) az ilyen fajta öngondoskodásra amelyet a magánnyugdíjpénztárok révén meg lehetne valósítani, de a jelenlegi gazdasági, pénzügyi lehetőségek nem teszik ezt lehetővé. Minden fillére szükség van ahhoz, hogy a nyugdíjak továbbra is biztonságosan kifizethetők legyenek. Szükség van a jelenleg aktív dolgozóktól levont járulékokra is ahhoz, hogy máshonnan ne kelljen pénzt elvonni, átcsoportosítani.

    VálaszTörlés
  12. Az állam jelentős kivonulása a nyugdíjfizetésekből igen hosszú folyamat.
    12(?) év, amióta részlegesen már magánpénztárakba is fizetnek az aktív dolgozók, az elenyészően kevés idő.
    S mint tudjuk, a nagykalapba befizetett járulék soha az életben nem maradt tisztán nyugdíjfizetésekre, igen erősen csúszkált belőle más éppen aktuálisan "fontos" dolgokra is.
    Tulajdonképpen most azt tesszük, hogy levágjuk a tyúkot, mert éhesek vagyunk húsra, s nem várjuk meg, hogy a tojásait kikeltve sok csibénk legyen.

    VálaszTörlés
  13. Értem amit írsz Nezsu. Elfogadom.
    Ez nagyon drasztikus lépés, ami most történik. Sérelmesnek érzem én is.
    Talán van még remény, hogy nem áll le az a folyamat, amely az embereket arra ösztönzi, hogy úgy éljenek, hogy gondoljanak saját elhatározásukból, szándékukból eredően is, ne csak kényszerből arra, hogy gondoskodjanak magukról idős éveikre, amikor már nem tudnak aktív tagjai lenni a társadalomnak. Nagyon szeretném azt megélni, hogy egyszer minden feltétel adott lesz ehhez...
    Őszintén kívánom, hogy így legyen.

    VálaszTörlés
  14. Én is őszintén kívánom, bár tudom, hogy mindig lesznek olyanok, akik az állam kebelén kívánnak lógni! (Ha jól emlékszem a járulék százalékokra a munkáltató fizet 30% körül, a munkavállaló pedig 8+1 egész valamennyit, s ezt a 8%-ot is visszaterelik a bizonytalanba)
    Egyetértek! Éppen ezért háborított fel a riportban a riportalany terelése a lényeges kérdésekről!

    VálaszTörlés
  15. Pontosan erről van szó. Őrület egyébként, hogy a Fidesz mennyire sikeresen hengerli le a társadalmat.Ha ezt a lenyúlást a régi kormány merészelte volna megtenni, vajon mennyire lenne lekommunistázva és letolvajozva, most meg olyan belátóak lettek sokan. A 300 Ft-os vizitdíjra nem keresett mentségeket a lakosság.

    Évek óta arról hallunk, hogy egyre kevesebb az aktív dolgozó. Ahogyan múlik az idő, úgy venné le az állam válláról a teher egy részét a nyugdíjpénztár. Nem írom le még egyszer, amit Nezsu.

    Azt hiszem, minél tudatosabban élünk, annál több pofon ér bennünket az új érában.

    VálaszTörlés
  16. Akkor most elmesélem, igaz engen személy szerint nem érintenek a nyugdíjpénztárak, ám így bő 70 évesen egyéni vállalkozóként dolgozom, amely után havonta ugyanazt az összeget számlázom.
    Erre az összegre a kötelező nyugdíjjárulékom havi 2019 forint,
    Egy év befizetés után kérvényezhető a befizetés után "járó" nyugdíj. Ennek az összege havi 109 forint, azaz egyszázkilec forint. Remélem fogok addig élni, amíg a fennmaradó 1910 forintot is visszakapom az államtól havi százasával.

    VálaszTörlés
  17. Mert az állam jó gazda, jól meggondolja, mire pazarolja a pénzt. :-)

    VálaszTörlés
  18. Ezt egyszer én is eljátszottam, hosszas utánajárással hasonló "hatalmas" összeggel sikerült felemelni a nyugdíjamat, mint neked.

    VálaszTörlés
  19. Nekem a könyvelőm játssza el minden évben. Az elsőnél le akarták beszélni róla, mondván ennyire kis összegért kár a papírt pazarolni.

    VálaszTörlés
  20. Érdekes feltevés hangzott el a klubrádióban, (a winamp-ban a -7:21percnél kezdődik a felvétel harmadik harmadában):

    http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20101021-165853.mp3

    VálaszTörlés