2008. november 12., szerda

János vitéz. Zanza!!!!!!! :)))))




Babits csodálatos szavai után úgy vélem, meg kell mutatnom, hogy mai gyerekeink állítólag nem szívesen olvassák a csodálatos irodalmunkat, s ezért Jókait, Gárdonyit zanzásítani kell.

Erre a hírre született elrettentő példának ez a kis szösszenet (műnek nem nevezném).

38 megjegyzés:

  1. Ez nem is rossz, "iroi szabadság"-:))

    VálaszTörlés
  2. Kicsit rontja a nyelvet, Nem is kicsit! Ez paródia akar lenni a csodálatos művek megcsonkítása ellen.

    VálaszTörlés
  3. A parodia az igaz,,de,,pont az átirás ellen tiltakoznak szerintem,amugymeg aki nem olvassa el eredetiben TALÁN kedvet kapott hozzá,,talán(:

    VálaszTörlés
  4. Láttam/hallottam...jót is nevettem, meg el is szomorodtam, mert lehet, hogy vannak, akik csak így értik meg, hogy miről szól ez a csodálatos mű... :((

    VálaszTörlés
  5. vicces
    meg szomorú
    már van olyan érettségi feladat, hogy szövegértés. Magyar szöveg .....
    bizonyára meg lehet találni, hogy kiknek jó, ha a szellemi igénytelenség eluralkodik

    VálaszTörlés
  6. "már van olyan érettségi feladat, hogy szövegértés. "

    Ez tényleg nagyon szomorú!!!!

    De azt hiszem, mi szülök is hibásak vagyunk! Mi nem tanítjuk meg gyerekeinket értően olvasni...
    Amikor én voltam elsős (februártól!), akkor odafigyeltek rám, s én ugyanezt tettem az én lányommal....

    VálaszTörlés
  7. én is fogok, de az még odébb van, a nagyobbik is csak 2,5 éves :-)
    Viszont azt látja, hogy sokat olvasok, reméljük ez is hatni fog rá

    VálaszTörlés
  8. Hihi, Nezsu, lebuktál, tévét néztél. :)

    VálaszTörlés
  9. Nem néztem csak egy icipicit :) a nappaliban állandóan megy, s ha enni akarok látom :)))

    S ezt láttam!

    VálaszTörlés
  10. Mivel??????

    Gyerekeink valóban nem olvasnak Jókait! :(((((

    VálaszTörlés
  11. Ütős a paródia, tetszett. :)

    A kötelező olvasmány összefoglalók arra jók csak, hogy halvány fogalma legyen a gyereknek. De egy valamirevaló iskolában nem elég, és egy jó magyar tanár tökéletesen tudja, hogyan kell számon kérni és megbeszélni úgy, hogy ne legyen elég a "Kötelezők röviden".

    Egyébként pár éve a lányom iskolájában történt, hogy az egyik szülő (aki ráadásul óvónő, azaz pedagógus) hordta le mindennek a magyar tanárt, mert egyest mert adni az Egri Csillagok témazáróra. Mondván a gyerek egész délután nyálazta a "Kötelezők röviden"t, és betéve tudja azt a pár oldalt. Akkor mit lehet várni a gyerektől, ha a szülő értékrendjével is baj van?

    VálaszTörlés
  12. Ahhoz, hogy a gyerek olvassa -- teszem azt az Egri Csillagok nem zanzásított változatát --, a szülönek a gyermek születésétől kezdve szép magyar nyelven kellene beszélnie (nem beszél), sőt beszélgetnie kellene a gyerekkel (ezt sem teszi), s esti mesének mesélnie kellene (esetleg pont a János vitézt, amely zanza paródiáját itt hallhatjuk!) (s szerintem ezt sem teszi, mert épp akkor meccs, vagy valóságsó megy a tévében, s fontos azt megnézni!)

    VálaszTörlés
  13. Mellesleg, nálam Babits tanulmányt is szabad ám olvasni!

    Sőt szerintem eléggé fontos lenne :))))))

    VálaszTörlés
  14. Azt viszont el kell ismerni, hogy egy-két kötelező már abszolút olvashatatlan és emészthetetlen a mai gyerekek számára, még a legjobb szándékúak esetében is, és tényleg a magyar tanár kedvéért, vagy becsületből lesz túl rajta. De azt az élményt nem nyújtja, és nem is lesz igazán maradandó, mint a mi időnkben.

    VálaszTörlés
  15. Igaz!
    Jósikába nekem is beletört a bicskám. Bár nem tudom, volt-e kötelező olvasmány, mert szinte semmit nem akkor olvastam, amikor kötelező volt.

    Ám ez a paródia szinte tökéletesen visszaadja, ahogyan ma beszélnek a fiatalok. Elég csak buszra szállni, amikor mennek haza az iskolából....

    VálaszTörlés
  16. A múltkor beleolvastam a lányom új blogjába (az engedélyével), és képzeld ott is a minősíthetetlen nyelvhasználatról beszélgettek, és az egyik 18 év körüli hozzászóló azt tette szóvá, hogy a felnőttek miért nem tesznek ez ellen hathatósan valamit. Csak általánosítanak, elítélnek, de semmi nem történik, pedig sok fiatal ezt a tendenciát ugyanúgy nehezen viseli, mint a "bezzeg az én időmben"ezők.

    VálaszTörlés
  17. Pontosan.
    Tehát nemcsak a gyerekek és fiatalok egy része érdemel kritikát, hanem a mai felnőttek közül is sokan (akik pedig még lehet, hogy elolvasták a kötelező olvasmányokat is). Szóval nem egészen generációs probléma ez.

    VálaszTörlés
  18. Na, ez az! Mindenkinek a saját gyerekén kell kezdeni...
    Én nem panaszkodhatok, a lányom imád olvasni, kedvenc tantárgya a magyar irodalom és a humán tárgyak. Annak idején olvastam is neki, fejből is meséltem, főleg népmeséket. Megtanítottam minden irodalmi dolog élvezetére. MAGYAR-t hangsúlyozva..., el is véti a mértéket...:((

    Most két nyelvet beszél magyarul. Az egyiket a haverjaival,P, a másikat felnőttekkel...

    VálaszTörlés
  19. Igen. Jól, az túlzás..., sikerült. Most tanítóképző főiskolára jár...

    VálaszTörlés
  20. Ez a dolog lényege. Teljesen egyetértek, szívemből szóltál.
    Mindenekelőtt beszélgetni kell a gyerekkel (szépen, magyarul), mesélni, mesét olvasni. A többi később már jön magától.

    VálaszTörlés
  21. Én jót mulattam rajta, és ez a műsor, még szerencse, hogy nem délután van, mert a gyerek amúgy is feltalálja magát. Gondolok arra, mikor a videó divatbajött, sok gyerek kikölcsönözte, nem megvetette a szüleivel az épp aktuális kötelező olvasmányt, hanem két óra alatt megnézte, és ha jó beszélökéje van, frankón írt egy négyes fogalmazást. Férfiassan bevallom, A kőszívű ember fiait, a mai napig nem olvastam el. Egy tini, föleg a mai világban egész mással van elfoglalva. Tán azt is át kéne tekinteni, hogy mi legyen kötelező olvasmány, mert pl a Kincskereső kisködmönt, nem értik az istennek sem.:-))) Ja, és örülök, hogy ezt a pár sort úgy leírtam, hogy nincs itt a nejem, mert pedagógus, és az iskolai könyvtárat is vezeti. Na Ő tudna mesélni, hogy hány gyerek megy kölcsönözni könyvet.Szomorú, de itt van az orrunk elött a számítógép, és szépen leszoktunk az olvasásról. Még annyit, én szoktam épp ebben a fórumban mondogatni, hogy aki 26 sornál többet ír, azt kövezzük meg. Visszavonom, és olvasni fogok.

    VálaszTörlés
  22. Kedves Asilufi! Szerintem a Kincskeresőt megérteni nem ész, hanem szív kell...

    VálaszTörlés
  23. Lufikám!

    A kincskereső kisködmönt persze felnőtt fejjel sem késő elkezdeni :)))

    Én a mai napig nem tudok úgy elaludni, hogy ne olvassgassak az ágyban... Aztán persze néha az olvasmányom tart ébren :)

    VálaszTörlés
  24. A kincskereső kisködmönt olvastam, én csak azt akartam jelezni, hogy egy mai gyerek olyan szavakkal találkozik ott, hogy nem érti. Ha nem érti, nem érdekli, ha nem érdekli, csak forgatja a lapokat, és minnél elöbb végezni akar vele.

    VálaszTörlés
  25. Ilyenkor jön a szülő szerepe, nem?
    Akivel meg lehet beszélni a dolgokat.

    Bár a 2 zanzásításra ajánlott művet sem adnám épp az általad mondottak miatt bizonyos kor alatt olvasni.

    Báááár, ha az Egri csillagokat nem érti egy 10-12 éves gyerek, az szomorú, mert az nem tud magyarul

    VálaszTörlés
  26. Kasztrált klasszikusok?

    Itt egy érdekes cikk.

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm.
    Igazából nem tudom mi a megoldás. Én Az új földesurat harmadikos általános utáni nyári szünetben olvastam el szinte egyszuszra.
    Ja persze azért, mert ott állt a könyvespolcon, mert a családom felmenői Jókai és Munkácsy rajongók voltak.
    S nem hiszem, hogy zseni lennék, ám nem okozott nehézséget a regény meséjének megértése.

    VálaszTörlés
  28. Ui. Mégegy.
    A kötelező olvasmányokat ennek ellenére elblicceltem, mert , mint minden gyerek, zsigerből tiltakoztam, minden kötelező dolog ellen.

    Azt vélem, nagyon jó lenne az a régesrégi iskolarendszer, ahol az általános iskola 4. osztályáig csak írni-olvasni-számolni, s mittudom én meg milyen alapdolgokra tanítanák a gyerekeket, majd onnan mindenki kivétel nélkül valami 8 osztályos gimnázium(félébe) kerülnének a gyerekek.
    Rémesen úntam, amikor a gimiben mégegyszer meg kellett tanulni a magyar irodalmat, a történelmet, a fizikát/kémiát, a matekot csak kicsit bővevbben, mint az általánosban. Arról már nem is beszélek, hogy az egyetemen harmadszor ugrik neki a diák ugyanazon a témakör alapjainak.

    A barátnőm másoddiplomáját az ELTE matek szakán szerezte, s magával cipelt (szívesen mentem egy ideig) az előadásokra. Élénken él az emlékezetemben az alapaxiomákról szóló előadás.

    VálaszTörlés
  29. Az iskolarendszer sablonosítása (8 osztályos gimnázium) sem biztos, hogy jó minden tekintetben. Akkor mi lesz a szakközépiskolákkal és szakképzéssel.

    A cikknél a hozzászólások között is van érdekes.

    Beszélgettem másokkal is a témáról, és az volt a konklúzió, hogy divat lett túlsajnálni a mai gyerekeket. Azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy egészében teljesíthetetlen feladat lenne egy magyar klasszikust elolvasni. Ha igen, az távolabbra mutat.

    A kötelező ellen mindenki tiltakozik, de azért az életünket végigkíséri, hogy olyasmit is el kell végezni, amihez nem fűlik a fogunk. Aztán lehet, hogy a végén mégis látjuk a hasznát.

    VálaszTörlés
  30. Azt nem tudhatom. :)

    A kommentem nem mondott igazán ellent a mondandódnak.

    VálaszTörlés
  31. A paródia tökéletes.
    Én nem gondolom, hogy leszoktunk volna az olvasásról. Sőt az internet megjelenésével többet olvasunk. (Paradoxon mi?) De tényleg! cikkeket olvasunk, emileket, blogot írnuk és olvassuk másokét. A TV sokkal nagyobb veszély az olvasásra. Viszont az internettel megváltozott az olvasási stratégiánk. Egy 500 oldalas relatíve regény sok, egyszerre legalábbis elrettentő lehet. Ráadásul a nyelvünk változik. Ez nem szülő-gyermek gyermek probléma. Ady a kötödést kötekedésként használta, mára ez a jelentése kiveszett ennek a szónak (ez csak egy példa, hogy már a szüleink sem beszélték azt a nyelvet, amit elvileg elvárnak a következő generációtól)

    Egyszerű megoldást nem tudok mondani, de az biztos, hogy amikor én ötödikben vagy hatodikban (már nem emlékszem pontosan) olvastam az Egri csillagokat, akkor azt végigszenvedtem. Az egri csillagok nem egy 10-12 évesnek való! igazából csak át kéne ütemezni a kötelező olvasmányokat, azaz ami hosszabb nehezebben emészthető, az legyen a nagyobb évfolyamokban, ami meg egyszerűbb az meg korábban.

    VálaszTörlés