2009. április 20., hétfő

Pletyka

Szösszenetek arról, mi a pletyka!


Szvetelszky Zsuzsanna: A pletyka című könyvében így definiálja:

"A pletyka ismerhető szereplőkről szóló nem publikus információ, melynek legfőbb attribútuma a terjedés. A pletykák összessége olyan információhalmaz, amely minden pillanatban fölülírja önmagát. A pletykálás az emberi faj egészére jellemző, kisebb közösségekben kialakuló, polihierarchikus szerveződésű kommunikációs hajlam.”


http://www.noilapozo.hu/20090120/azt_beszelik_pletykalni_kell

http://www.noilapozo.hu/20090126/a_pletyka_hasznossaga_es_fontossaga


Pletykálni a legtöbb ember szeret, de vajon tudjuk-e, hogy teljesítménynövelő hatása is van, sőt a csoportszabályok felállításában is nélkülözhetetlen elem egy közösségen belül? A folytatásban látni fogjuk: csupán saját elfogadhatatlan értékeinket próbáljuk másra kivetíteni.

Az első részből kiderült, a pletykálás bizony evolúciós előnyt jelenthetett annak idején, és máig az egyik legfontosabb csoportképző erő - nincsen nélküle közösség. Most a mélylélektan oldaláról is megvizsgáljuk, és munkahelyi hasznosságáról is szót ejtünk.

A pletyka - definíciója szerint - olyan, általunk ismert emberekről szóló információ, ami terjed, és folyton felülírja magát. Felülírja, vagyis tartalmazhat elferdített elemeket, gyakran ítélettel párosul, ami sokszor nemcsak tartalmában jelenik meg, hanem az egyéb, nem verbális jelekben is, mint például a szemöldökfelhúzás, a szemforgatás, a fejrázás. A folyamat interaktív, vagyis a hallgató fél is hozzátesz, apró reakciói (például: Tényleg?, Komolyan mondod?, Ezt nem hiszem el., Hát nem lep meg! stb.) is a véleményét tükrözik, amikből kiderül, hogyan viszonyul a hallottakhoz. A rosszindulat pedig nemcsak a pletyka tartalmát módosíthatja, hanem azt is, hogy kiről mit hangsúlyozunk ki.

Talán megnyugtató lesz ezután megtudni, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy az alacsonyabb önértékelésű emberek azok, akik hajlamosabbak rosszakat mesélni a többiekről. Egy vizsgálatban a csoport egyik felét arra kérték, hogy egy olyan időszakról írjanak, amikor társas megítélésük nagyon  kedvező volt, míg a másik felének olyan időszakot kellett  írásban felidézniük, amikor ki voltak közösítve, magukra voltak hagyva. Az írást követően a vizsgálati személyek azt az utasítást kapták, hogy pletykáljanak jelenlevő barátjukkal egy közös ismerősről, és a beszélgetéseket filmre vették. Az eredmények azt mutatták, hogy akik korábban a kedvező társas helyzetről írtak, azok utána inkább jóindulatú pletykákat terjesztettek. A másik csoport tagjai pedig hajlamosabbak voltak becsmérlő információkat továbbadni.

A mélylélektani iskola hívei magyarázatul szolgálnak erre a jelenségre. Pletykáláskor saját elfogadhatatlan értékeinket próbáljuk másokra kivetíteni. Ha például valaki nem tudja elfogadni saját, házasságon kívüli szexuális vágyait, akkor különösen sokat fog feslett nőkről beszélni. Vagy ha komplexusa van amiatt, hogy nem keres elég pénzt, gyakran fogja azt terjeszteni, hogy gazdag ismerősei nem becsületesen keresik meg a betevőt.

A szakértők szerint azonban a rosszindulatú pletykának is megvan a maga jó hatása, például feszültséglevezetőként hat, és a feldolgozatlan versengő érzéseket egy társadalmilag elfogadott útra tereli. Hiszen még ilyen formában is jobb kibeszélni a frusztrációnkat, mint csendben italba fojtani például. Sokaknak jólesik tudni, hogy másoknak is hasonló nehézségeik vannak, mint nekik, és e felismerés történetszerű elmesélése erőt ad saját nehézségeik elviseléséhez. A legtöbb esetben nem igazi ártó szándékról van szó, hiszen a pletyka spontán, és távol áll a jól szervezett rágalmaktól.



20 megjegyzés:

  1. Mondott újat. Nem árt tisztázni egy sokszor használatos kifejezés valódi jelentéstartalmát.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen...a projekció...Úgy tudom, héber eredetű szó: rossz nyelvek jelentésben vagy valami hasonló.

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom, hogy jön ide a projekció, ami a vetülettől a kivetítésig mindenféle hasonlót jelent, attól függően, hogy milyen szakterületen használják, viszont az összeállítás kiváló és tanulságos.

    VálaszTörlés
  4. üdvözletem másfél éve jártam erre..régi szép idők

    VálaszTörlés
  5. MIÉRT NE JÖHETNE IDE A PROJEKCIÓ? Az egyén saját el, vagy fel nem ismert érzéseit másoknak tulajdonítja, illetve azokat másokban véli meglátni.Ez is elhárító mechanizmus szerintem.

    VálaszTörlés
  6. Éppen jöhet, de amint láttam, a pletyka fogalmával foglalkozó elemzések máshonnan eredeztetik a jelentését. Etimológiáját akár a szlávra, akár az ógörög és latinra vezetik vissza, a jelentése sző, fon, hálóz.

    VálaszTörlés
  7. Örülök, hogy beszélgettek róla!
    Jelenleg nincs gépem, "vendéggépről" csak bekukkantottam.
    Ha lesz, visszatérek rá.

    VálaszTörlés
  8. ...van egyaltalan olyan iras,m amit juhorka ne szoljon le negativan?
    O" mindenkinel okosabb?
    A cikk nagyon jo, de akkor sem szeretem a pletykat.

    VálaszTörlés
  9. Nem tudom, mi bajod van juhorkával?
    Csak feltett egy kérdést!

    Azért hoztam ezt a cikket, mert van ám a multin is pletyka!

    VálaszTörlés
  10. Alacsony önértékelésű vagyok, ezért hajlamos vagyok rosszakat mondani.:))

    Bevallom, mindössze a tudálékos (minden bizonnyal megalapozott) szóhasználat kérdeztette velem, hogy miért olvasok projekciót kivetítés helyett.

    VálaszTörlés
  11. Akkor én is idemásolok valamit a kivetítés, kontra projekció kapcsán.:))

    Intellektualizáció

    Célja: érzelmi eltávolodás a kellemetlen érzés, gondolat okozta stresszhelyzettől. Lényege, hogy a személy olyan módon próbál eltávolodni a kellemetlen gondolatoktól, érzésektől vagy az azokat okozó stresszhelyzetektől, hogy absztrakt intellektuális formában kezeli azt.

    VálaszTörlés
  12. Talán másolás és szakirodalom nélkül: a pletykát ( is!!!!) projekcónak, a kivetítés esetének, elhárító mechanizmusnak tartom. A tudálékosság szerintem erény. Nem érzem bántónak. Üdv. : Attila

    VálaszTörlés
  13. A "mélylélektani iskola hívei" szerint így is van. Csakhogy a pletyka sokkal összetettebb műfaj, mint ez a leegyszerűsített meghatározás.

    Nem akarom tovább pörgetni, csak ha van rá igényed. Tehát, legyen erény.:))

    VálaszTörlés
  14. Ez már buddhizmus!:DDDD

    Bár tréfán kívül, állítólag így működik a fájdalom kezelése is a fakíroknál!

    Bocsánat, hogy elkanyarodtam a témától!

    VálaszTörlés
  15. Idézet a hozott szövegből:

    "Pletykáláskor saját elfogadhatatlan értékeinket próbáljuk másokra kivetíteni."

    Én úgy vélem, mi magyarok beszéljünk magyarul, hagyjuk a latint, görögöt, latin-görögöt az orvosaknak és más 'elfajzott' embereknek.
    Talán nekik szükségük van az idegen szavakra, mert így egy japán (használja-e az orvosi latint?), egy angol és egy magyar orvos pontosan ugyanazt érti egy betegség leírásánál. Dehát mi a pletyka kapcsán (is) magyarul beszélünk, nem?

    VálaszTörlés
  16. Tény, hogy a pletyka kifejezés szótöve nem magyar eredetű. De oké, elhallgatjuk mostantól. :-)

    VálaszTörlés
  17. A "pletyka" szláv eredetű szó, eredetileg a *plěsti = kötni, fonni, szőni igéből ered.

    És a pletyka tényleg nem rossz, és nem is jó, egyszerűen szükséges. Ha anno Capulet nagyi és Montague nagyi egymás mellett ültek volna a templomban, akkor tuti hogy Rómeó és Júlia boldogan élnek egymás mellett családi viszályok nélkül.

    A kedvencem:
    Moszkvában Zsigulikat osztogatnak.
    helyesbítés:
    Nem Moszkvában, hanem Leningrádban.
    Nem Zsigulikat, hanem Moszkvicsokat.
    És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

    VálaszTörlés
  18. "Ha anno Capulet nagyi és Montague nagyi egymás mellett ültek volna a templomban,...." szegényebbek lennénk egy csodálatosan megírt drámával! :P

    VálaszTörlés
  19. ...szegényebbek lennénk egy drámával, és 342 filmmel. :P

    VálaszTörlés